Bæredygtigt byggeri

4Z1A6965-WEB

Vi kan klemme biodiversitet ind langt flere steder, end vi tror

Vilde arter forsvinder for øjnene af os, og mange virksomheder og kommuner udvikler biodiversitetsstrategier, der sikrer, at naturen får mere plads. Og det er der god grund til,. Med kun 2,9 % beskyttet natur halter Danmark langt efter det europæiske gennemsnit på 15-20 %.

Særligt i byerne har naturen trange kår og for at hjælpe bynaturen på vej, har København Kommune for nyligt indgået en alliance med 19 af byens største grundejere, der tilsammen ejer 40 % af arealerne i København. I fællesskab vil man screene byens arealer for at se, hvor der er potentiale til at forbedre biodiversitetens vilkår. Det er et stærkt tiltag – særligt hvis parterne tør hæve øjnene fra jorden. Alt for ofte blive ambitionen om mere biodiversitet slukket af, at man ikke kan finde de nødvendige arealer, men vi skal i virkeligheden bare udvide perspektivet og tænke lidt kreativt.

Tænk vertikalt
Vi kan f.eks. vende blikket mod byernes mange vinduesløse gavle, som man med få tilpasninger kan omdannet til hængende haver, der tiltrækker bier, insekter og fugle. Fra mit kontor på Indre Østerbro i København har jeg udsigt til de første tre gavle, der efter italiensk eller tysk inspiration kan omdannes til vertikale haver. Jovist kræver det et lille ekstra lag på bygningen for at gøre plads til fugtspærrer og plantekummer samt hårdføre planter, der kan tåle livet på kanten af en bygning og vandopsamling i bunden af bygningen for at undgå pytter med myg., Men tænk på hvilken effekt sådan et greb kunne få for ikke kun biodiversiteten, men også for byens udtryk og vores velvære.

Tænk i lag
Vi kan også blive bedre til at tænke i lag – præcis som vi gør, når vi bygger boliger i højden. Kunne man med fordel bygge et grønt halvtag over cykelparkeringen, hvor der kan vokse et lille mikrokosmos frem, mens cyklen står i ly for regnen? Kunne vi få gavn af den vindende kombination af skyggevirkning og biodiversitet andre steder i vores planlægning? Uden tvivl, så længe vi blot undgår at bygge de nye lag langs husmure med vinduer, så vi stjæler det dagslys, der er så vigtigt for vores velbefindende.

Tænk i små initiativer
Vi skal også huske, at små initiativer kan gøre meget. Hos EKJ har vi f.eks. en fremsynet kunde, der regnede på deres parkeringskapacitet og kom frem til, at de kan undvære 12 ud af 90 parkeringspladser. Et areal på 12 parkeringspladser får mange til at tænke, at det ikke er besværet værd, men selv et lille areal kan gøre en verden til forskel, og snart kan deres medarbejdere se frem til at få en lille, grøn oplevelsesoase lige ude på P-pladsen, som både gavner biodiversiteten og bidrager til klimatilpasningen.

Ofte behøver man heller ikke gøre meget for at gøre en stor forskel. Igen kan jeg blot kigge ud ad vinduet her på Østerbro, hvor Fredens Park, der tidligere var en velfriseret græsplæne, i dag er en lille oase fuld af markblomster. Kommunen har med garanti sparet på driftsbudgettet, og vi har fået en blomstrende eng med en masse insekter. En vildtblanding og en årlig trimning af arealet kan være nok, for det magiske er, at når vi lader jorden være, pibler naturen oftest frem af sig selv.

Lad os hjælpe den på vej.

Debatindlægget er fra Politiken Byrum den 28. juni 2024

Kontakt

Finn er miljøbiolog og fagchef i Miljø, Vej og Klima.