Mød Line Heidemann-Staur, landskabsingeniør og DGNB-konsulent i Miljø, Vej og Klima

Landskabsingeniør og DGNB-konsulent Line Heidemann-Staur i Miljø, Vej og Klima-afdelingen i EKJ.
Foto: Charlotte Dahl

Mød landskabsingeniør Line Heidemann-Staur: Spænder over bæredygtighed, risikostyring og undervisning i folkeskolen

En uddannelse som urban landskabsingeniør og DGNB-konsulent har sammen med en erfaring som anlægsgartner ført forskelligartede og uventede jobfunktioner med sig – bl.a. risikostyring og at promovere ingeniørfag i folkeskolen.

Da Line Heidemann-Staur gik i lære som anlægsgartner i 2008, havde hun ikke regnet med få år efter at tage en helt ny uddannelse som landskabsingeniør på Københavns Universitet.

”Jeg var skoletræt efter min HTX-gymnasieuddannelse og havde lyst til at komme ud at bruge min krop. Jeg har altid interesseret mig for havearbejde, så derfor gik jeg i lære som anlægsgartner. Men jeg fandt hurtigt ud af, at den slags arbejde var for hårdt for min krop,” siger Line og tilføjer:

”Så det var oplagt for mig at søge ind som den første årgang på den nye bacheloruddannelse til urban landskabsingeniør.”

Det valg har Line på ingen måde fortrudt. Karriereskiftet har givet hende mulighed for at arbejde med mange forskellige jobfunktioner både i tidligere virksomheder og i EKJ som urban landskabsingeniør og DGNB-konsulent inden for byområder.

Arbejder på flere forskellige projekter

I øjeblikket arbejder Line på fem-seks forskellige projekter, som bl.a. omfatter at indtænke ”bæredygtighed for livet mellem husene” i de kommende beboelsesområder i Odense Indre Havn og risikostyring i forbindelse med restaurering og renovering af Nationalbanken.

I byudviklingsprojektet Odense Indre Havn har Lines job bl.a. handlet om at vurdere forskellige bæredygtighedskriterier som biodiversitet, mangfoldighed, sociale aktiviteter og mobilitetsforhold.

”Der er mange ting, man skal overveje, når man prioriterer kriterier i forbindelse med bæredygtighed. Hvis man f.eks. gerne vil have fokus på biodiversitet, skal man koble dette aspekt med lysforurening. Det betyder, at man skal samtænke både tryghed og lysstyrke i de mørke timer af døgnet for også at tage hensyn til det naturlige dyre- og planteliv,” forklarer Line.

Udfører risikostyring ved renovering af Nationalbanken

I Nationalbanken – hvor EKJ sammen med Rørbæk og Møller Arkitekter er totalrådgiver for renovering og restaurering – er hun med til at foretage risikostyring, der handler om at forudse og håndtere potentielle problemer for at minimere deres påvirkning på projektet.

”Risikostyring har hverken noget med landskab eller DGNB at gøre. Jeg fik tilbudt opgaven, fordi projektledelsen syntes, den passede godt til mine grundlæggende kompetencer, der bl.a. er systematik og metode, og som jeg også bruger i mit arbejde med DGNB-certificering,” siger Line og fortsætter:

”Jeg havde aldrig selv tænkt på at blive involveret i risikostyring. Men det kunne nogen altså godt se for sig. Det er meget sigende for EKJ. For udover en stor frihed under ansvar får man også lov til at lave opgaver, hvor man benytter sine reelle kompetencer, som godt kan være uden for ens normale fagområde eller uddannelse. I det hele taget er der i EKJ meget fokus på personlig udvikling, og du får ofte mulighed for at prøve noget nyt.”

EKJ’s repræsentant i Engineer the Future

En anden ting, Line er blevet opfordret til af ledelsen, er at deltage i projektet Engineer the Future, som er en alliance mellem 50 virksomheder, uddannelsessteder og interesseorganisationer, der ønsker at promovere teknologi- og videnskabsfag for børn og unge.

”Jeg skal arbejde sammen med lærere og elever i en 6. klasse frem til, at de går ud af skolen. I vores første projekt skal jeg vise dem, hvordan jeg benytter Excel i hverdagen, og hvordan vi i byggeriet kan bruge det – her med fokus på et projekt på deres egen skole.”

”Ud over simple basisøvelser skal de også lære at arbejde med forudsætninger, der ændrer sig undervejs og dermed kunne rette det til i Excel-arket – f.eks. hvis bygherren får en ny ide til byggeriet, eller at lønudgifterne stiger på grund af en overenskomst. For eleverne skal være i stand til at forstå og tage højde for, at selvom man planlægger noget, sker der altid ændringer.”

BLÅ BOG

Line Heidemann-Staur, 36 år, urban landskabsingeniør og DGNB-konsulent (byområder, nybyg og omfattende renovering) i EKJ siden november 2022. Er uddannet urban landskabsingeniør på Københavns Universitet i 2014. Har bl.a. arbejdet som DGNB-konsulent i byområder i Wissenberg (2021-22), byggeleder i CG Jensen (2015-20) og entrepriseleder i gartnerafdelingen i Arcon Entreprise (2014-15).

Vil du være en del af EKJ?

Se hvilke stillingsopslag vi har på vores karriereside.