Det første svanemærkede almene boligbyggeri i Nordjylland

Seks rækkehuse i Gistrup på to etager med 31 familieboliger bliver Nordjyllands første almene boligbyggeri, der skal bæredygtighedscertificeres med Svanemærket. EKJ har ansvar for certificeringen.

”Aalborg Kommune har et stort fokus på bæredygtighed. Så vi er stolte over, at EKJ er involveret i det første boligbyggeri i Nordjylland, der skal svanemærkes. Det passer godt ind i vores bæredygtighedsprofil og giver os en vigtig reference.”

Det siger projektleder Brian Ugelsø Bak, EKJ Aalborg.

Byggeriet, der ligger i Gistrup tæt på Aalborgs nye universitetshospital, omfatter seks rækkehuse i to etager med 31 boliger, terrasser, parkering og fælles opholdsarealer.

Det første spadestik blev taget i oktober 2024 med det almene boligselskab Alabu Bolig som bygherre og byggefirmaet Knudsgaard som totalentreprenør. Byggeriet forventes færdigt ultimo 2025.

Udover certificering med Svanemærket står EKJ for ingeniørrådgivning omkring konstruktioner, el- og vvs-installationer samt kloak- og vejanlæg.

Svanemærket minder om DGNB-certificering

Civilingeniør og DGNB-konsulent i EKJ Emilie Tranegaard Sigmer har ansvaret for, at det 3.000 m2 store boligbyggeri bliver bæredygtighedscertificeret med Svanemærket.

Om Svanemærket siger hun:

”Bæredygtighedscertificering med Svanemærket minder lidt om DGNB-certificering (certificeringsordning, der benyttes til at måle, samarbejde om og fremme bæredygtighedshensyn i hele det byggede miljø, red.), men er både lidt mindre i omfang og har en anden tilgang. Især er der fokus på valget af materialer – fra fugemasse, maling og konstruktioner til armaturer og hvidevarer..”

”Opsummeret kan man sige, at svanemærkning altid er et niveau bedre end kravene i bygningsreglementet, BR18.”

Svanemærket har også et pointsystem

Ligesom med DGNB opererer Svanemærket med et pointsystem.

”Der er en liste med 41 obligatoriske punkter, der skal opfyldes, og som bl.a. omfatter energi, affaldssortering, biodiversitet, indeklima, kemi og byggematerialer. Der er desuden en liste med 14 pointkrav, hvorfra man skal opnå mindst 17 ud af 44 mulige point. Det opnår vi bl.a. ved at lave tagkonstruktionen af træ og bruge svanemærkede gulve, maling og spartelmasse,” siger Emilie Tranegaard Sigmer og fortsætter:

”Vi har også valgt at differentiere betonkvaliteten, hvilket vil sige, at vi ikke bruger den samme høje styrkeklasse på betonen over alt i byggeriet, men kun hvor det er nødvendigt, da de høje styrkeklasser sætter et større klimaaftryk. Og så har vi isoleret klimaskærmen ekstra, så den har et meget lille varmetab, hvorfor vi ikke behøver at installere solceller på taget.”

Præfabrikerede badekabiner giver mindre klimaaftryk

En anden ting, der bidrager positivt til klimaaftrykket, er præfabrikerede badekabiner.

”Ved på forhånd at producere badekabinerne i et beskyttet miljø indendørs bruger man færre materialer – bl.a. fordi man ikke er udsat for dårligt og vådt vejr, som ofte medfører mere spild ude på byggepladsen. Det giver også et lavere klimaaftryk,” siger projektleder Brian Ugelsø Bak og tilføjer:

”Præfabrikerede badekabiner giver desuden ofte en højere kvalitet, da travlhed og færre ledelsesressourcer på byggepladsen kan betyde, at kvalitetssikringen bliver mere overfladisk.”

Svanemærket skal bidrage til ambitiøst mål for Alabu Bolig

Alabu Bolig har en ambition om at være den mest bæredygtige boligorganisation i Nordjylland.

”Inden for de seneste år har vi udført renoveringsprojekter efter certificeringsordningen DGNB og nybyggeri efter den frivillige bæredygtighedsklasse, hvor en række krav fra bygningsreglementet er yderligere skærpede. Nu følger vi op på vores bæredygtighedsmål ved at certificere de 31 nye boliger i vores portefølje med det officielle, nordiske miljømærke, Svanemærket,” siger projektchef i Alabu Bolig Brian Hansen og tilføjer:

”En anden fordel ved certificering med Svanemærket er, at det ikke er så ’tung’ en proces at udføre og dermed heller ikke et fordyrende led. Derfor kan vi tilbyde svanemærkede boliger inden for rammebetingelserne for den almene boligsektor, uden at det får indflydelse på huslejen .”

Om baggrunden for at have valgt at samarbejde med EKJ Rådgivende Ingeniører, siger Brian Hansen:

”Det betyder meget for os, at EKJ har en lokal forankring, og at vi flere gange før har haft et godt samarbejde med EKJ.”

Fotos: Norconsult&Alabu

Vidste du, at …

Svanemærket stiller krav til energiforbrug, kemiske produkter, byggematerialer og en række indeklimafaktorer, der er relevante for menneskers sundhed og miljøet.

Svanemærket stiller også krav til kvalitetsstyring i byggeprocessen, overlevering af bygningen til beboerne og forvaltning/drift.

Svanemærkede bygninger vurderes ud fra et livscyklusperspektiv (LCA). Det betyder:

  • Et lavt energiforbrug
  • Høje miljø- og sundhedsmæssige krav til byggeprodukter, -materialer og kemiske produkter
  • Et godt indeklima og lave emissioner af diverse gasser
  • En kvalitetssikret byggeproces


Kilde: Nordisk Miljømærkning

EKJ rådgiver om mange slags boligbyggerier

EKJ har stor erfaring og ekspertise med rådgivning inden for boligbyggeri – fra renovering og ombygning til helt nye projekter med fokus på miljø, bæredygtighed, energioptimering, totaløkonomi og arbejdsmiljøforhold.

Vi har også valgt at differentiere betonkvaliteten, hvilket vil sige, at vi ikke bruger den samme høje styrkeklasse på betonen over alt i byggeriet, men kun hvor det er nødvendigt, da de høje styrkeklasser sætter et større klimaaftryk.

Emilie Tranegaard Sigmer, civilingeniør og DGNB-konsulent i EKJ

Bygherre

Samarbejdspartnere

Lokation

Gistrup ved Aalborg

Status

Byggeperiode: Oktober 2024 – ultimo 2025

Vores primære ydelser:

Bæredygtighedsledelse

Konstruktioner

El-installationer

VVS-installationer

Kloak- og vejanlæg